Mkb’er in de spotlight: René Kromhof

1) Wanneer ben je met je bedrijf in Finland begonnen en wat doe je precies?

Ik ben in 2018 vanuit Zwitserland verhuisd naar Finland en vrij snel daarna ben ik met Quintus begonnen. Daarmee adviseer ik andere start-ups en nu in die vier jaar heb ik ook in een stuk of acht bedrijven geïnvesteerd. Dit zijn jonge start-ups en in een domein waar ik wat aan bij kan dragen.

2) Zou je dit bedrijf of iets soortgelijks ook in Nederland begonnen zijn?

Ja absoluut. Ik had dat ook in Nederland opgezet. Ik had geen zin om direct weer in één bedrijf te stappen en zat dus meer op het pad om bedrijven te adviseren en erin te investeren. Want ook in Nederland is er een goed start-upklimaat.

3) Wat vind je van het ondernemersklimaat in Finland?

Als je naar Finland kijkt, is de hoeveelheid investeringen in start-ups vrij hoog in vergelijking met de rest van Europa. Het wordt vanuit de overheid gestimuleerd om een goed start-upecosysteem te creëren en dat merk je. In de omgeving van het kantoor in Helsinki waar ik werk zit het ook vol met start-ups en investeerders. Het merendeel speelt zich sowieso hier af. Het belastingklimaat en immigratiebeleid is daarentegen voor verbetering vatbaar. Finland is na Malta het tweede vergrijsde land in Europa. Er zijn dus mensen van buitenaf nodig en Migri is zwaar bureaucratisch, waarbij je tegen allerlei onnodige problemen aanloopt. Het is een beetje een spagaat. Helsinki wil het allemaal goed neerzetten en dat lukt aardig, maar het belasting- en migratiesysteem doen precies het tegenovergestelde. Alsof je 200 km/u probeert te rijden met de rem erop.

4) In hoeverre denk je dat je Nederlanderschap helpt of niet helpt bij je activiteiten?

Over het algemeen is het prima om Nederlander te zijn als je in het buitenland komt. We zijn over het algemeen geliefd en het ondernemerschap zit ook een beetje in ons DNA. De start-ups zijn hier heel erg bezig om een goed(e) product of dienst te maken en minder gericht op verkopen. Wij doen het vaak andersom en denken vaak later aan hoe we het precies gaan vormgeven, wat natuurlijk ook niet altijd goed is. Ik kan op dat vlak best veel bijdragen hier.

5) Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik blijf doen wat ik nu doe. Ik heb een soort van bijbaantje bij een bedrijf in venture capital en misschien dat ik daar meer ga doen, maar voorlopig blijf ik doen waar ik nu mee bezig ben. Ik sluit niet uit dat ik ooit nog ergens fulltime aan de slag ga, weer met mijn handen in de modder, maar dat moet ik nog zien.