Meistä

Alankomaalainen yhdistys Suomessa järjestää tapahtumia Suomessa asuville hollantilaisille, hollanninkielisille ja muille Hollannin kulttuurista ja kielestä kiinnostuneille. Suomessa asuu noin 1400 hollantilaista. Alankomaalaisella yhdistyksellä on noin 250 jäsentä. Yhdistys julkaisee neljä kertaa vuodessa hollanninkielistä

Noorderlicht-lehteä. Se sisältää monipuolisia artikkeleita, joiden aiheet vaihtelevat kaksikielisyydestä henkilöhaastatteluihin.

Jäsenistö muodostaa värikkään joukon hollantilaisia maahanmuuttajia, suomalaisia paluumuuttajia, maahanmuuttajien lapsia, hollanninkielisiä opiskelijoita ja eläkeläisiä. Suurin osa hollantilaisista on muuttanut Suomeen avioliiton kautta. Muun muassa HKK kuningatar Beatrix viittasi tähän pitäessään vastaanoton kaikille Suomessa asuville hollantilaisille Kalastajatorpalla 1. kesäkuuta 1995:

Huomasin, että kauniin luonnon lisäksi on muitakin syitä muuttaa Suomeen.

hollapset klein

Tavoite

Suomessa asuvien hollantilaisten välisten yhteyksien ylläpito ja edistäminen. Yhdistyksen kieli on hollanti.

Historia

Kukaan ei taida tietää, milloin yhdistys täsmälleen aloitti toimintansa Suomessa. Todennäköistä on, että yhdistys aloitti toimintansa 1930-luvulla samoihin aikoihin, kun Philips Finland perustettiin. Ainakin Philipsin toimitusjohtaja vuokrasi Seurahuoneen salin 5. joulukuuta 1946 Sinterklaas-juhlaa varten. Yhdistyksen vanhin jäsen muistelee, että Alankomaalainen yhdistys oli Suomessa jo 1950-luvulla. Muutamat muutkin sanovat liittyneensä jäseniksi jo kuusikymmentäluvulla. Yhdistyksen kunniajäsen oli edesmennyt pappi Robert de Caluwe (1916–2005), joka muutti Suomeen vuonna 1940. De Caluwe on hyvin tunnettu maalaamistaan ikoneista.