1) Wanneer ben je met je bedrijf in Finland begonnen en wat doe je precies?

Ik ben zo’n 7 jaar geleden met mijn bedrijf begonnen. Wat ik in eerste instantie wilde doen, was mensen helpen die last hebben van eenzaamheid. Maar dit bleek niet echt een goed businessmodel te zijn. Op een gegeven moment is dat overgegaan op lesgeven en kennis verspreiden onder andere hier aan de universiteit in Oulu maar ook op een hbo-opleiding voor verpleegkundigen. Soms word ik gevraagd om te spreken tijdens evenementen. Daarnaast was ik bezig met een MBA en ik zou afgelopen herfst beginnen met mijn master thesis, waarin ik onderzoek wilde doen naar de visie van leiderschap op eenzaamheid op de werkvloer. Maar ik ben nu met ziekteverlof. Ik heb trouwens eerder een thesis geschreven over eenzaamheid onder immigranten. Ik lees alle literatuur erover en hou alles bij wat erover bekend is.

2) Zou je dit bedrijf of iets soortgelijks ook in Nederland begonnen zijn?

Ik denk het eerlijk gezegd niet. Het is eigenlijk begonnen toen ik me meer dan 12 jaar geleden realiseerde dat ik me best eenzaam voelde. Dat verbaasde mij, want ik ben sociaal en heb genoeg vrienden. Finland is het vierde land waar we wonen, we hebben ons bijvoorbeeld prima gered in Canada en Duitsland. Toen ben ik me gaan verdiepen in het verschil tussen emotionele en sociale eenzaamheid. Sociale eenzaamheid is in principe eenvoudig op te lossen door bijvoorbeeld activiteiten op te zoeken om nieuwe mensen te leren kennen. Maar emotionele eenzaamheid ligt veel dieper, dat komt voort uit je opvoeding en andere ervaringen. Het is een grote zoektocht geweest die eigenlijk nog steeds voortduurt. Ik heb de afgelopen jaren veel kennis vergaard.

3) Wat vind je van het ondernemersklimaat in Finland?

Ik werk voor een gemeentelijk ondernemerskantoor dus ik ben redelijk op de hoogte van hoe dingen gaan in Finland. Ik heb ook zelf plaatselijk een groep opgezet waar we allerlei dingen rond ondernemerschap bespreken. Zoals hoe doe jij dat? Hoe pak je dit aan? Ik heb gemerkt dat als mensen je iets gunnen, ze je ook vaak aanbevelen bij nieuwe klanten.

4) In hoeverre denk je dat je Nederlanderschap helpt of niet helpt bij je activiteiten?

Ten eerste onthouden mensen mijn naam heel gemakkelijk. Daarnaast zijn mijn activiteiten redelijk uniek, dus daar onderscheid ik me in. Ik heb hier een heel groot netwerk, dat heb ik in Nederland nooit eerder gehad. Oulu is groot genoeg, maar ik kom ook op andere plaatsen in Finland. En ik ga jaarlijks naar een congres over eenzaamheid dat in Nederland wordt georganiseerd, waarbij ik een aantal keren op uitnodiging heb gesproken.

5) Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Het is, als alles goed gaat met mijn gezondheid de bedoeling om door te gaan met mijn bedrijf en in augustus weer het laatste stukje van mijn studie op te pakken. Ik zou graag CEO’s van bedrijven willen benaderen om te kijken hoe managers eenzaamheid op het werk kunnen aanpakken, of nog beter, eenzaamheid kunnen voorkomen, omdat het de productiviteit op het werk aantast. Tevens hebben we een klein bedrijfspand gekocht wat we momenteel opknappen. Hier hoop ik later workshops over eenzaamheid te organiseren.

 

Website: www.context-care.com