• Wanneer ben je met je bedrijf in Finland begonnen en wat doe je precies?

Eind 2019 ben ik voor mezelf begonnen, nadat ik ruim 20 jaar lang bij UPM had gewerkt. Dat is een bedrijf in de traditionele Finse pulp- en papierindustrie en ik was daar actief in verschillende rollen rondom verkoopplanning, supply chain en finance. De laatste paar jaar werkte ik daar met business intelligence van Microsoft, dat heet Power BI, waarmee je heel goed inzicht kunt geven in grote hoeveelheden data. Toen realiseerde ik me dat ik dat prima als zelfstandige voor andere bedrijven zou kunnen doen. Momenteel doe ik werk voor diverse internationale ondernemingen, met als doel om hen beter inzicht te geven in hun sales-, supply chain- en financiële data. In principe kan het om allerlei soorten data gaan, als er maar veel gegevens aanwezig zijn. Er is veel werk in deze sector en het zijn vaak meerjarige projecten, dus ik hoef meestal niet actief op zoek naar nieuwe klanten.

  • Zou je dit bedrijf of iets soortgelijks ook in Nederland begonnen zijn?

Daar is het antwoord heel duidelijk ‘Ja’ op. Na vele jaren in de bureaucratie van een grote onderneming is het heel prettig om voor jezelf activiteiten te ontwikkelen. Ik geniet ervan om complexe dingen inzichtelijk te maken en iets zo te presenteren dat iemand zegt: nu weet ik hoe ik over bepaalde dingen moet beslissen! Ik begon net vóór corona en had toen nog niet eens mijn eerste klant, maar gelukkig hadden de coronamaatregelen voor mijn bedrijf niet veel invloed, ze waren zelfs eerder een voordeel. Alles kon plotseling namelijk via Teams en omdat ik internationaal werk, was dat alleen maar positief. Ook na corona gaat het werk voornamelijk via Teams.

  • Wat vind je van het ondernemersklimaat in Finland?

Ik heb een kantoor op de campus van de Aalto-universiteit in Otaniemi in Espoo, dat is een gebouw waar wel 100 kleine bedrijven in zitten die gebruikmaken van de infrastructuur van de universiteit. Er zijn hier gezamenlijke bijeenkomsten en diverse instanties aanwezig die start-ups ondersteunen met zaken als investeerders vinden en recruitment. Als zzp’er heb ik op dat vlak niet zoveel hulp nodig, maar ik heb er wel een positief beeld van.

  • In hoeverre denk je dat je Nederlanderschap helpt of niet helpt bij je activiteiten?

Zelfs bij de klanten die ik in Finland heb gehad, was de voertaal meestal Engels. Ik gebruik eigenlijk alleen privé Fins. Maar het heeft niet echt invloed op wat ik doe, omdat mijn klanten in principe over de hele wereld kunnen zitten.

  • Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik ben destijds begonnen vanuit het onafhankelijk willen zijn, zoals je eigen beslissingen nemen, wanneer je werkt en waar. Er is op mijn gebied ontzettend veel vraag en ik kan makkelijk 4-5 keer meer werk krijgen dan nu. Daarom zou het kunnen dat ik ga uitbreiden en samenwerkingsverbanden aanga met andere mensen, maar daar moet ik nog goed over nadenken. Ik wil graag mijn onafhankelijk behouden, en met andere partijen erbij wordt dat toch anders, maar op een gegeven moment moet ik die afweging wel maken.

 

Website: www.mdj.fi

Contact: miel.dejong@mdj.fi