• Wanneer ben je met je bedrijf in Finland begonnen en wat doe je precies?

Wij zijn in september 2020 van start gegaan en vorig jaar eind november hebben we onze eerste klanten ontvangen. Dit is dus het tweede winterseizoen dat we draaien. We bieden sauna-ervaringen aan voor groepen. Twee en een half jaar geleden zijn we in Lapland komen wonen door de baan van mijn vriendin, die dierenarts is, en er verliefd op geworden. Na een tijdje zagen we dit stukje land met een huis aan een meer, vlak bij Rovaniemi, en hebben dat toen gekocht. Ik wilde eerst in het toerisme gaan werken, zonder echt een vast plan, dus daar heb ik wat mee geëxperimenteerd. We hielden soms sauna-avonden met vrienden en familie en dat was echt een hit. Dat was heel gezellig en toen gingen we kijken of we daar een business van konden maken. We hebben nu onder andere een ijsbad, hottub, loungegedeelte en we verzorgen eten. Vanuit de hottub zien onze gasten regelmatig het Noorderlicht, waarbij de kans op heldere avonden tussen september en eind maart ongeveer 1 op 3 is denk ik. De ene keer natuurlijk beter dan de andere keer. We houden twee sessies per dag, eentje overdag vanaf 11.00 uur en een ’s avonds vanaf 18.30 uur.

  • Zou je dit bedrijf of iets soortgelijks ook in Nederland begonnen zijn?

Zoiets als dit natuurlijk niet. Mijn studie en achtergrond zijn ook iets compleet anders, aangezien ik voorheen actief was in ontwikkelingssamenwerking. Het had ook iets anders kunnen zijn, maar deze kans deed zich voor en toen gingen we ervoor.

Sauna en hottub met Noorderlicht
  • Wat vind je van het ondernemersklimaat in Finland?

Ik moet zeggen dat ik daar heel positief over ben. Bij het opzetten van het bedrijf heb ik echt veel plaatselijke steun gehad en kon ik altijd wel iemand aanspreken voor hulp. Ik kreeg ook een coach van Business Rovaniemi toegewezen die mij 15 uur advies kon geven om ons op weg te helpen. Dat vond ik wel bijzonder. Er wordt ook best goed samengewerkt hier tussen zogezegde concurrenten en er is vertrouwen tussen elkaar. Lapland is ook gewoon aan het groeien en de cake wordt groter, dus er is ruimte voor nieuwe ondernemers en activiteiten. Je hoeft je er niet tussen te wurmen.

  • In hoeverre denk je dat je Nederlanderschap helpt of niet helpt bij je activiteiten?

Wat ik bijvoorbeeld wel denk, is dat omdat ik niet uit Lapland of Finland kom, ik me goed kan inleven in hoe iemand hier op bezoek komt. Door Finnen wordt een sauna misschien niet als bijzonder gezien, maar met een mooie aankleding is het een unieke ervaring. Er zijn daarnaast in Nederland weinig plekken waar je nog ongedwongen een vuurtje kunt maken, maar hier kunnen mensen gewoon met z’n allen rond een kampvuur zitten. Een klein nadeel is misschien dat ik niet ben opgegroeid met de saunacultuur. Verder maakt dat ik uit de EU kom er helemaal geen belemmeringen zijn, en dat helpt zeker.

  • Wat zijn je plannen voor de toekomst?

We zijn niet zo heel lang geleden begonnen en we zullen voorlopig zo doorgaan. We hebben momenteel geen plannen om uit te breiden of een verbouwing gepland.

Website: www.arctoslapland.com

Contact: info@arctoslapland.com