Eruption

In 2019 won ik in Stockholm op de Supermarket Art Fair een prijs: exposeren in Galleria Huuto in Helsinki. Het werd door corona steeds uitgesteld maar nu is het zover. Huuto is een non-profitgalerie gerund door meer dan 100 professionele kunstenaars. Ze bestaan 20 jaar en staan op het punt om te verhuizen naar een nieuwe plek. Ik vond het een kans om Helsinki en de kunstwereld hier te ontdekken en boekte een appartement voor een maand. In Nederland werk ik behalve in mijn atelier ook in mijn galerie, waar ik onder andere werk met kunst uit andere culturen, zoals Afrikaanse kunst uit oude verzamelingen. Ik kwam daarmee in aanraking door mijn ouders die allebei kunstenaar zijn. Mijn vader had in het verleden Picasso nog ontmoet en had gezien hoe westerse kunstenaars door deze kunstvormen zijn geïnspireerd en beïnvloed. Wij groeiden op met de beelden en maskers om ons heen.

Ik woon in een huis met galerie, atelier en een paradijselijke stadstuin; voor mij is dat één wereld waarin ik mensen ontvang. In Galleria Huuto zijn alleen mijn schilderijen te zien.

Helsinki; ik ben er nu 3,5 week en vind het een prettige, veilige stad waarin ontzettend veel te zien is op het gebied van kunst . Ik was verrast door het Sinebrychoff-museum en de appartementen Taidekoti Kirpala en Appolonkatu 23, maar ook het HAM-museum en Kiasma en de vele galeries.

De botanische tuinen en Seurasaari waren prachtig. Ik wil ook de bibliotheek noemen, behalve dat het een prachtig gebouw is vond ik het ontroerend. Toen ik aankwam waren er moeders met hun baby’s in een kring aan het dansen op het plein ervoor. Binnen is er plaats voor pubers, schakers, muzikanten, naaimachines, werkplekken en een kinderspeelplaats en alles werd intensief gebruikt, prachtig.

Een van de eerste dagen namen André, Andy, Anniek en Guido me mee naar Nuuksio; een van de hoogtepunten om te zien en superfijn om zo’n ontvangst te hebben in Finland! Nog heel erg bedankt daarvoor. De Finnen zijn erg aardig, ook in het samenwerken, en bescheiden. Ik heb veel contacten maar niet bij mensen thuis.

 

Voor mij is het tot dusver fantastisch, er zijn veel inhoudelijke gesprekken geweest met kunstenaars en we volgen elkaar nu op Instagram. Je weet nooit waar iets toe kan leiden. Het is een prachtige ervaring!

Sanne Nies

www.salonsalon.nl
www.GalleriaHuuto.fi

 

A Japanese day

Dag’s Bouquet