Mkb’er in de spotlight: Ronald Kneppers

1) Wanneer ben je met je bedrijf in Finland begonnen en wat doe je precies?

 

Ik ben naar Finland gekomen in 2008, maar in 2006 in Nederland begonnen. Vervolgens heb ik me in 2011 in Finland geregistreerd onder naam ‘Exceltise – Experts in Excel’, omdat ik toen officieel ging verhuizen. Mijn passie ligt van jongs af aan in data en wat ik veel doe is bedrijven helpen bij het dingen beter organiseren. Ze hebben tegenwoordig hun mond vol van big data terwijl ze vaak niet eens met excel overweg kunnen. Uiteindelijk ga je daardoor minder fouten maken en kom je tot betere rapportages en automatisering. Het gaat om het gestructureerd opzetten, zodat verschillende afdelingen profijt hebben van het gehele datasysteem en ze niet afzonderlijk werken. Feitelijk is het informatie op de goede plek zetten en hierdoor het resultaat krijgen wat ze willen zien.

 

2) Zou je hetzelfde of iets soortgelijks ook in Nederland begonnen zijn?

Ik was dus al in Nederland begonnen, maar ik ben geen ondernemer geworden om zogenaamd ondernemer te zijn. Ik kon destijds geen baan vinden waarin de activiteiten naar voren kwamen die ik graag wilde doen en besloot daarom voor mijzelf te beginnen. De reden dat ik 16 jaar later nog steeds zelfstandig ben is dat het uiteindelijk een vorm is waarin ik ruimte heb om de dingen te doen die ik leuk en belangrijk vind, maar ook het beste bij mij past. Een groot voordeel is het ‘baas’ zijn over mijn eigen tijd en tijd hebben om veel dingen te kunnen doen met gezin en familie. Bedrijven willen bovendien vaak met zelfstandigen werken omdat ze gepassioneerd zijn en vaak nieuwe ideeën hebben. Ik krijg energie van het doen van verschillende projecten in diverse branches waarin ik vooral mijn vaardigheden op het gebied van data en rapportages kan toepassen.

 

3) Wat vind je van het ondernemersklimaat in Finland?

Ik werk eigenlijk niet met Finse klanten, alhoewel voorheen wel gedaan, maar vanuit het oogpunt van ‘regel en wetgeving’ is mijn ervaring dat zaken goed geregeld zijn. Ik heb een uitstekende financiële expert en die regelt al mijn belastingzaken, dus dat is wel fijn.

4) In hoeverre denk je dat je Nederlanderschap helpt of niet helpt bij je activiteiten?

Juist voor een zelfstandige geldt dat ‘persoonlijkheid’ een onderscheidende factor is en bepaalt of er wel of geen professionele klik wordt gerealiseerd met de klant. Door de jaren heen heb ik geleerd bij welke type organisaties mijn persoonlijkheid vooral tot zijn recht komt. Ik zou heel graag Finse klanten willen hebben en het is wel mijn doel om hier meer te doen. Het probleem is dat je als kleine zelfstandige best snel vol zit met een of twee opdrachten. Tot nu toe heb ik genoeg werk via mijn Nederlandse klanten, en het is geen onwil om hier niet aan de slag te gaan, maar tot nu toe heb ik nog niet veel acquisitie gedaan. Ik zit nu minimaal zo eens in de drie weken in Nederland. Ik kom uit Zoetermeer dus vlak bij Schiphol, en in mijn familie hebben we een autobedrijf, dus ik heb altijd een auto beschikbaar, dat scheelt ook. Bovendien heb ik een seizoenkaart voor Feijenoord dus daar ga ik regelmatig kijken, ook met mijn zoon, dus dat is hartstikke leuk. Het zou jammer zijn als ik dat allemaal moet missen.

 

5) Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Voor 2023 is het doel om meer in contact te komen met Finse bedrijven. Sinds kort deel ik een kantoor op de bedrijvencampus van de Aalto-universiteit met een andere Nederlander die ook zelfstandig expert is en passie heeft voor hetzelfde vakgebied. Het geeft energie om ideeën uit te wisselen en onze expertise is overlappend en complementair. Daarnaast worden er op de campus regelmatig initiatieven georganiseerd om in contact te komen met andere bedrijven. Ik hoop ook eindelijk tijd te hebben om mijn presentatie online te verbeteren, met name een nieuwe website en op LinkedIn. Mijn overtuiging is dat er nog genoeg bedrijven zijn waar ze data nog niet voor zich laten werken.

Meer informatie:

Website: https://www.exceltise.com 

E-mail: rkneppers@exceltise.com