Er zijn Nederlanders die al heel lang in Finland wonen en die de jongere generatie nooit hebben leren kennen. Zo belandde er een mailtje in het digitale postvak van voorzitter Wim van bijna naamgenoot Willem Krijgsman, met de vraag of hij zijn boek mocht promoten in het Noorderlicht. Het is toch fijn dat mensen na al die jaren de weg naar het Noorderlicht weten te vinden. De begeleidende tekst van de heer Krijgsman was wat summier, dus besloten we tot een kort telefonisch interview voor iets meer toelichting. Hierbij aan de hand van wat vragen een monoloog:

 

‘’Sinds 1981 woon ik in Finland en ik werkte als interieurarchitect en beroepskunstenaar. In 2016 ben ik gepensioneerd. Als kunstenaar heb ik vooral in Helsinki geëxposeerd. Ik heb het boek in het Fins geschreven, omdat ik al heel hier lang woon, en ik denk dat het heel belangrijk is dat Finnen kunnen lezen hoe het integratieproces verloopt. Mijn integratie is verbonden aan de kunst en al in 2003 ben ik met het verwezenlijken van beelden begonnen, aan de hand van een tentoonstelling van mij in Helsinki. Het thema daarvan was integratie 50/50, waarbij ik Fins-Nederlandse kunst als een intertekstuele manier weergaf. De beelden zijn ook vormgegeven in collages, waaronder ‘Tunnelmointi’, geïnspireerd op Pieter Bruegel de Oude en Helene Schjerfbeck, en ‘Mahdoton kotiinpaluu’, geïnspireerd op Albert Edelfelt en Johannes Vermeer. In totaal beschrijf ik in mijn boek 54 collages (kleurpotlood-schilderijen). Voor de rest is mijn boek ook een soort van gids voor culturele bijzonderheden in Zuid-Finland, zoals architectuur en design. Ik ben er in 2013 mee begonnen. Je krijgt een bepaald beeld dat is ontstaan uit diverse schilderkunst in Finland, op basis wat ik zelf heb gevoeld en gezien. Sinds 2005 maak ik ook sculpturen, van klei die uit Spanje komt. Ik ben ook lid van de Finse schildersbond en kunstenaarsvereniging. Na lang in Helsinki en Vantaa gewoond te hebben, wonen we nu in Riihimäki.’’

 

Boekgegevens:

Naam van boek: Fifty-Fifty, Integraatioprosessini hollantilaisesta suomalaiseksi. Pieni kuvallinen historiikki

ISBN: 978-952-80-9321-3 (156 pagina’s en 54 kleurenafdrukken)

Uitgever: Books on Demand

 

Het boek is in boekvorm en als e-boek in bijna elke boek- en webwinkel te bestellen.

 

Michel