Vuoden lappilainen -kisan voittaja löytyi Sallasta ja Itä-Lapin erämaista

Jo vuosia Sallassa toiminut ja työstään etenkin Itä-Lapissa tunnustusta saanut matkailukoordinaattori ja matkanjärjestäjä Barend Braafhart on valittu Lapin Kansan lukijaäänestyksessä Vuoden 2002 lappilaiseksi. Hollannissa syntynyt Braafhart on värvännyt erityisesti hollantilaisia matkailijoita Lappiin, ennen kaikkea Sallan seudulle. Hän on myös kääntänyt muiden muassa matkailuesitteitä hollannin kielelle.

Vuoden lappilainen -tittelin saanut Barend Braafhart ei siis ole tuntematon nimi, etenkään matkailun alalla. Hän saikin nyt 13. kerran järjestettävässä lukijaäänestyksessä todellisen äänivyöryn, joka vyörysi enimmäkseen matkailupiireistä niin Itä-Lapista kuin muualtakin. Vuoden lappilaiseksi valitaan henkilö, joka vuoden aikana vaikuttanut Lapissa tavalla, joka äänestäjien mielestä ansaitsee tuon tittelin. Braafhart täytti äänestäjien mielestä tämän ehdon parhaiten vuonna 2002.

Sallalaiset ovat äänestyksen tuloksesta päätellen ottaneet miehen omakseen. Nettimaailman antia taas oli se, että ääniä ei tullut vain Lapista, vaan jonkin verran, oikeastaan useita kymmeniä, myös Lapin, jopa Suomen ulkopuolelta. Ulkomailta tulleet äänet tulivat lähinnä tyytyväisiltä asiakkailta, joille Barend Braafhartin järjestämät elämykset olivat olleet unohtumattomia. Braafhart sai ääniä kaikkiaan 311, kun äänestäjiä tällä kertaa oli yhteensä 1 087.

Monet äänestivät tämänkertaista voittajaa sinnikkäänä ja yhteistyökykyisenä yrittäjänä, joka toiminnallaan on antanut esimerkkiä siitä kuinka myös syrjäseuduilla voidaan luoda työpaikkoja ja lisätä uskoa tulevaisuuteen. Monet hollantilaiset nettiasiakkaat olivat vakaasti sitä mieltä, että Braafhart ja tämän järjestämä ohjelma on heille yksi suurimmista syistä tulla Suomeen ja Lappiin. ”Viime kesä oli perheellemme unohtumaton elämys, siksi tulemme toistekin”. Muuan perhe kertoi tulevansa tänä talvena jo neljännen kerran Sallaan, ”fantastiseen tunnelmaan, jossa palvelu pelaa”. Muuan toinen perhe on tulossa jo viidettä kertaa Lappiin ja Sallaan, jossa Braafhart ”antaa perheellemme ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea Lapin eksotiikka ja luonto”.

Perheen piti alun pitäen kokea talvi Ruotsissa, mutta nyt Sallasta on tullut vakituinen lomakohde. ”Tämän miehen ansiosta tuon ainakin neljä ystäväperhettäni Lappiin”, mailailee Donald Macleod Glasgowista Skotlannista.

Saamelaistutkija keräsi toiseksi eniten

Värikkäänä käyvä saamelaiskeskustelu innoitti luultavasti asiasta kiinnostuneita äänestämään lappalaisten historiaa tutkinutta Niilo Tervoa Vuoden lappilaiseksi. Monien äänestäneiden mielestä Tervo on tutkinut saamelaisväestön ja Lapin kylien historiaa ”maakirjoihin perustuvien totuuksien” mukaisesti. Monien mielestä hän tekee lisäksi työnsä pyyteettömästi samalla kun pyrkii työssään rehellisyyteen. Tervon tapana on häntä äänestäneen mielestä ”ensin tutkia, sitten vasta hutkia”.

Kun Vuoden lappilainen -tittelin voittanut Braafhart keräsi äänensä Itä-Lapista ja matkailun alalta, Niilo Tervon äänestyslaput posti toi pohjoisesta, lähinnä Enontekiön, Inarin alueelta. Kolmanneksi tämänkertaisessa äänestyksessä tuli rovaniemeläinen kuoronjohtaja Ene Lillepärk, joka on ”todellinen kuoronlaulun puolestapuhuja” ja ”edistänyt musiikin harrastusta ympäri lääniä”. Ene Lillepärk on ”kulttuurin valon tuoja kaamokseen” samalla kun hän on ”tulisieluinen ja karismaattinen johtaja”.

Kansainvälistyminen näkyy tuloksissa

Tämänkertainen lukijaäänestys heijastaa myös maailman menoa, ennen kaikkea kansainvälistymistä. Lappiin on muuttanut paljon väkeä myös ulkomailta, mikä näkyy myös äänestystuloksissa. Voittaja Barend Braafhart on siis kotoisin Hollannista ja kolmanneksi sijoittunut Ene Lillepärk alkujaan Virosta. Kahdenkymmenen suosituimman lappilaisen joukkoon mahtuivat myös latvialaislähtöinen lentopalloilija Normunds Veinbergs, joka oli viidestoista sekä Ranskasta Suomeen ja Kiilopäälle muuttanut seikkailuyrittäjä Dominick Arduin, joka sijoittui komeasti 18. parhaaksi. Huomiota kiinnittää poliitikkojen ja virkamiesten vähyys kärkitiloilla. Poliitikkoina, mutta myös kansalaisina suositut kansanedustaja Hannu Takkula ja ulkomaankauppaministeri Jari Vilén olivat toki kärjessä, mutta muita politiikkoja ei ollut lähelläkään kärkijoukkoa.

Vuoden 2002 lappilainen Barend Braafhart on saanut Vuoden lappilainen -tunnustuksen, jonka hänelle ojentaa Lapin Kansan päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikula.

Perinteisestä virkamieskunnasta vain Utsjoen kunnanjohtaja Jari Kotimäki ja maaherra Hannele Pokka pärjäsivät kohtuullisesti. Urheilijat ja muusikot ovat aina olleet äänestyslistojen kärjessä. Nyt urheilijoitten kärkeä edustivat Mannisen sisarukset Hannu ja Pirjo. Vammaisurheilija Rauno Saunavaara menestyi myös hyvin, samoin kuin lentopalloilija Veinbergs.

Muusikoista suosituin oli muusikko Jari Kujala Kittilästä, joka menestyi viime kesän Kultainen harmonikka -kisassa. Sosiaalialan henkilöistä kannattaa lisäksi mainita huumetyössä ansioituneen sosiaalityöntekijä Unto Matin-lompolon ja valtakunnallisen sydäntunnustuksenkin saaneen toiminnanjohtaja Anneli Laineen menestys tämänkertaisessa lukijaäänestyksessä.

Vuoden lappilainen Barend Braafhart: Yhteistyö on tie menestykseen

Vuoden lappilaiseksi äänestetty Barend Braafhart (45) on puhelias ja välitön hollantilainen, joka runsaat kolme vuotta sitten muutti kotikaupungistaan Rotterdamista Sallaan. Etunimi on lyhentynyt Sallassa puhuttelumuotoon Bart, ja koko nimikin käännetty Pertti Poromieheksi. Rotterdamissa Bart Braafhart työskenteli 20 vuotta opettajana. Sallassa hän on toiminut matkailun markkinointitehtävissä. Viime vuoden helmikuussa hän aloitti työt Koillis-Suomen aluekeskuksen matkailukoordinaattorina. Työpaikka on Sallassa ja työhuone Sallan kunnanvirastossa.

Bart Braafhart sanoo, että hänen tehtävänään on toimia katalysaattorina. Hän yrittää ”tartuttaa” Lapin kuumetta matkailijoihin. Ensin hän teki sitä harrastuksenaan ja nyt se on hänen kokoaikaista työtään. – Matkailussa yhteistyö on tärkeintä, perusta menestykseen. Tuossa prosessissa jokainen on yhtä tärkeä, osista muodostuu kokonaisuus. Vuoden lappilainen -nimityskin on hänen mielestään osoitus yhteistyön voimasta, ja yhteistyöverkoston toimivuudesta. Hän kiittelee erityisesti yhteistyöryhmää, johon kuuluvat Sallan kunta, Sallatunturin matkailuyritykset, Voigt Travel ja MEK.

Lapissa yhteistyön merkitys korostuu

Bart Braafhart toteaa, että erityisesti Lapin matkailussa yritysten on tehtävä yhteistyötä enemmän kuin muualla, koska välimatkat ovat pitkät, alue on harvaanasuttua, matkailijamäärät ovat aika pienet vielä kuitenkin, vaikka luvut ovatkin kasvussa ja kehitystä on tapahtumassa. Hänen mielestään matkailun kehittämisessä tulee pitää kiinni omista erityispiirteistä ja tuotteista. Lapissa on paljon erilaista ja ainutlaatuista tarjottavaa eri paikoissa. Samankaltaistumiseen ei pitäisi pyrkiä. – Omien erityispiirteiden säilyttäminen eri puolilla, saa ihmiset palaamaan uudelleen Lapin alueelle näkemään ja kokemaan uutta.

Bart Braafhart (vasemmalla) korostaa yhteistyön merkitystä matkailussa. Yhteistyön tärkeyden tietää myös Sallan Poropuistoa pyörittävän, osuuskunta Jotoksen väki, joista Hannu Nikka on yksi Bart Braafhartin yhteistyökumppani. Koiravaljakkoajelut ovat eräs Sallan Poropuiston tarjoamista
ohjelmapalveluista.

Elokuussa Suomi jo kiinni

Bart Braafhartin mukaan kehittämistyössä hyvän suunnittelun avulla tulee pyrkiä ympärivuotiseen toimintaan, jotta hotellihuoneet eivät seisoisi tyhjillään pitkiä aikoja. Sen jälkeen on vasta vara lisätä hotellitarjontaa. Matkailualalle työllistymisessä päästäisiin enemmän ammattimaisuuteen, ja eri sektoritkin kehittyisivät, kun toiminta ei pyörisi ainoastaan kausityönä. – Kun suuressa osassa Eurooppaa on kesäloma elokuussa, täällä Suomessa monet matkailukohteet ovat jo sulkeneet tai sulkemassa ovensa, ja tapahtumat ohi. Koulut alkavat, ja osa opiskelijoistakin poistuu työmarkkinoilta. Koko Lapin matkailun imagon kannalta on erittäin valitettavaa, että paikat eivät ole auki enää elokuussa.

Kuin lomalla kaiken aikaa

Lapin kuumeen Bart Braafhart sai jo ensimmäisellä lomamatkallaan kesällä 1978 pysähtyessään kahdeksi yöksi Sallatunturille. – Matkaraporttiini kirjoitin silloin: ehdottomasti paikka, jonne on palattava. Hän palasi Sallaan 1980-luvulla ja vuodesta 1989 lähtien kymmenen vuoden ajan vietti kaikki kesälomansa Sallassa. Vuonna 1995 hän tuli ensimmäisen kerran talvilomalle Sallaan, ja sen jälkeen vielä seitsemän kertaa, kunnes elokuussa 1999 muutti kokonaan asumaan Sallaan.

– Nythän minä olen lomalla kaiken aikaa, kun olen täällä, hän vastaa kysymykseen, onko erilaista elää arkea Sallassa kuin olla matkailijana. – Täällä minä esimerkiksi tiedän, kuinka kauan menee ajomatkaan Sallasta Kuusamoon, mutta Rotterdamissa ei koskaan voinut tietää, sillä lyhyemmälläkin matkalla voi kulua tunnista kolmeen tuntiin. Bart Braafhart sanoo, ettei hän tunne olevansa etäällä edes entisestä kotikaupungistaan, sillä hän kuuntelee hollantilaista radiota. Tietoliikenneyhteydet toimivat, joten hän ei koe eristäytyneensä kauas pois Euroopasta, vaan olevansa hyvinkin osa sitä Sallassa, näköalapaikalla.

Courtesy: Lapin Kansa https://www.lapinkansa.fi/
Jouko Kurppa + Sointu Oinas