Bart Braafhart muistoissamme

Rotterdam, 13. huhtikuuta 1957 – Salla, 12. helmikuuta 2019

”Barend (Bart) Braafhart huomasi, että elämässä tapahtuu joskus odottamattomia käänteitä. Bart syntyi Rotterdamissa vuonna 1957 ja vietti siellä lapsuutensa. Valmistuttuaan opettajaksi Bart palasi Rotterdamiin suorittamaan asevelvollisuutensa. Tämän jälkeen Bart siirtyi opettajaksi. Koska Bartilla ei ollut omaa perhettä, Bart pystyi keskittymään  opettamiseen monen vuoden ajan yhteensä 17:ssä eri alakoulussa Rotterdamin-seudulla.

Bart huomasi jo nuorena, että matkustaminen ja uusien asioiden löytäminen oli hänellä veressä. Pohjoinen veti häntä puoleensa, ja 19-vuotias Bart lähtikin veljensä kanssa vuonna 1976 seikkailulle Skandinaviaan käydäkseen vierailulla veljensä entisen koulukaverin luona.

 

Siitä lähtien Bart on ollut koukussa Skandinavian-matkailuun. Bartin vierailu Suomeen, ja erityisesti Sallaan, teki häneen suuren vaikutuksen: hän palasi lähes joka kesä nauttiakseen erityisesti Lapin ja Sallan aavoista maista.  Hän nautti suuresti ihmisten ystävällisyydestä ja Lapin rauhasta.”

Näin alkaa henkilökuva, jonka kirjoitin Bartista vuonna 2006 haastattelun jälkeen. Henkilökuva on Alankomaalaisen yhdistyksen 70-vuotisjuhlateoksessa “Alankomaalaiset Suomessa”.

Bart saapui Sallaan kesällä 1999. Hän aloitti yksityisyrittäjänä: hän valokuvasi Sallan Poropuistoon tulevia turisteja ja syksyisin hän opetti kansalaisopistossa hollantia matkailualalla työskenteleville suomalaisille.  

Bart teki ansioitunutta työtä: hän teki Sallan kunnalle suunnitelman matkailun edistämisestä. Lyhyessä ajassa Bart teki niin suuren vaikutuksen, että hänet valittiin vuonna 2002 “Hollannista tulleeksi vuoden lappilaiseksi”. Useat tiedotusvälineet kirjoittivat Bartin ansioista matkailun parissa sekä niiden merkityksestä Lapille. Bart rakasti luontokuvausta, ja revontulet olivat yksi hänen suosikkiaiheistaan.

Vuonna 2011 Bart perusti yrityksensä B.Art Collectionin.

Bart ansaitsi kannuksensa myös Alankomaalaisessa yhdistyksessä – vaikkakin pitkän välimatkan takaa. Bart liittyi yhdistyksen jäseneksi pian Suomeen saapumisensa jälkeen. Hän osallistui alusta alkaen aktiivisesti mm. yhdistyksen sääntöjen muokkaamiseen vuoden 2000 alkupuolella. Bart kirjoitti Noorderlichtiin vuodesta 2001 alkaen, ja myöhemmin hän kirjoitti säännöllisesti kolumneja Noorderlichtiin.  Bart toi positiivisuutta ja huumoria yhdistyksen foorumin keskusteluihin.

En vielä tiennyt Bartin kuolemasta keskustellessani Rotterdamissa C&A-liikkeen myyjän kanssa 13. helmikuuta. Myyjä kertoi käyneensä Sallassa muutamaa viikkoa aiemmin, ja hän kertoi törmänneensä Bartiin, joka toimi Sallassa hänen oppaanaan. Myyjä oli hyvin vaikuttunut Bartin opastuksesta ja kertomuksista. Valitettavasti myyjän terveiset eivät koskaan ehtineet tavoittaa Bartia.

 

Arie Oudman,

Alankomaalaisen yhdistyksen entinen puheenjohtaja