Sallalainen matkailuyrittäjä, eräopas Bart Braafhart menehtyi sairauskohtauksen komplikaatioihin 12. helmikuuta 2019 Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Hän oli kuollessaan 61-vuotias. Hollannissa syntynyt Braafhart matkusti ensimmäisen kerran Sallaan jo vuonna 1978. Reissun päätteeksi hän kirjoitti muistiinpanoihinsa, että Salla oli paikka, johon oli tultava takaisin. Sallan luonto oli tehnyt vaikutuksen.

Niin hän palasi seuraavina kesinä, sitten talvellakin ja lopulta myös muina vuodenaikoina. Vuonna 1999 hän lopetti työnsä opettajana Hollannissa ja muutti pysyvästi Sallaan. Braafhartin ensimmäiset vuodet Sallassa kuluivat erilaisissa matkailuun liittyvissä töissä yrityksissä, hankkeissa ja kunnassa. Hänellä oli muun muassa merkittävä vaikutus siihen, että hollantilaiset alkoivat matkustaa Sallaan 90-luvun lopulla. Sallan ja Itä-Lapin matkailun hyväksi tekemästään työstä Braafhart sai tunnustuksen vuonna 2002, kun hänet valittiin Vuoden lappilaiseksi.

Vuonna 2012 Braafhart perusti oman yrityksen B.Art Collectionin, joka tarjosi luontoon ja kulttuuriin liittyviä opaspalveluja matkailijoille. Hän teki asiakkaidensa kanssa retkiä muun muassa Tuntsan erämaahan ja Oulangan kansallispuistoon. Hän järjesti myös revontulien valokuvauskursseja sekä revontuli-multimediaesityksiä. Lisäksi hän toimi vuodesta 2013 lähtien matkailuyhdistys Matkalle Sallaan ry:n hallituksessa varajäsenenä.

Braafhart oli pohjattoman kiinnostunut geologiasta, revontulista sekä suomalaisesta luonnosta ja sen kaikista ilmiöistä. Hänen tietomääränsä oli valtava ja hänen kanssaan saattoi keskustella tuntikausia esimerkiksi revontulien syntymisestä, maapallon liikkeistä ja ilmaston vaihteluista. Hänen asiakkaansa tiesivät varmasti keskimääräistä Lapin matkailijaa enemmän revontulista ja luonnonilmiöistä. Braafhart tapasi aina sanoa, että ”Keep an eye on the sky” – pidä silmällä taivasta. Hän toteutti mottoaan itsekin ja vietti lukuisia syys- ja talviöitä ulkosalla taivasta ja revontulia katsellen ja valokuvaten. Aamuyön tunteina hän usein lähetti ottamiaan revontulikuvia kansainväliselle avaruussääsivustolle. Siellä hänen kuvansa komeilivat monesti etusivulla asti.

Talvi oli Braafhartille kiireisintä aikaa. Asiakkaita riitti ja revontulet valvottivat öisin. Kun viimeisen kerran tapasimme, Braafhart vitsaili, että onneksi seuraavat yöt tulisivat olemaan pilvisiä, niin hän ehtisi levätä. Braafhartin kuolema on Sallan matkailulle suuri menetys. Menetimme ystävällisen, avuliaan ja intohimolla työhönsä suhtautuvan ihmisen, joka rakasti Sallaa ja sen luontoa. Rakkaudesta kertonee riittävästi se, että hänet haudattiin hänen toiveensa mukaisesti Sallaan.

Bart Braafhartia jäävät kaipaamaan hänen perheensä ja ystävänsä Hollannissa, ystävät ja matkailutoimijat Sallassa sekä matkanjärjestäjät ja asiakkaat.

Teksti: Kati Vesalainen, matkailukoordinaattori, Sallan kunta
Courtesy: https://www.lehtiluukku.fi/lue/koti-lappi-14.3.2019/207316.html
Kati Vesalainen, toiminnanjohtaja, Matkalle Sallan ry, Sallan kunta
http://loma.salla.fi/fi/, http://www.salla.fi/Etusivu