Vuoden lappilaisesta tuli julkkis Hollannissa

Sallassa matkailukoordinaattorina työskentelevä Bart Braafhart on saanut runsaasti julkisuutta etenkin kotimaassaan Hollannissa tullessaan valituksi Vuoden 2002 lappilaiseksi. Hänestä tuli kerralla julkkis Hollannissa, kun loppiaisena Lapin Kansa -lehdessä julkistettu tulos levisi maailmalle hollantilaisen ANP- uutistoimiston kautta. Pari päivää meni, että Bart Braafhart istui pitkälle iltayöhön työpaikallaan Sallassa vastaamassa puheluihin. Häntä haastateltiin useisiin eri radiolähetyksiin sekä suosittuun ja hyvään katseluaikaan lähetettyyn televisiolähetykseen, Studio NL:ään. Tammikuun 18. päivänä hän oli vielä äänessä Belgian radion haastattelussa kokonaiset seitsemän minuuttia.
– Uskomatonta, kuvailee Bart Braafhart noita tapahtumia. Kaikissa radio ja televisio-ohjelmissa hänellä oli useiden minuuttien ajan mahdollisuus välittää maailmalle Lappi-tietoutta sekä kuvailla erityisesti, millaista on Sallassa. Tieto on levinnyt ja menee yhä maailmalle myös internetin kautta. ”Lapin ja Sallan matkailun edistäminen”on toiminut myös sähköpostiviestien välityksellä. Vuonna 1999 Sallaan Rotterdamista muuttanut Bart Braafhart on ollut puheenaihe Hollannissa, ja jopa tietokilpailussa on kysytty, kuka hollantilainen valittiin Vuoden 2002 lappilaiseksi. Mediat ovat tavoittaneet vähintäänkin 3,5 miljoonaa ihmistä.

■ Bart Braafhart esittelee helmikuun 1. päivältä hollantilaisen sanomalehden De Telegraaf – De Reiskrantin sivu, joka on yksi esimerkki Vuoden 2002 lappilaiseksi valinnan jälkeisestä huomiosta.

Posti tuo kirjeitä yhä

Bart Braafhart sai vielä tälläkin viikolla postissa onnittelukirjeen. Tutut ja tuntemattomat ovat lähettäneet myös hollantilaisia lehtileikkeitä, joissa on kerrottu valinnasta. Useissa hollantilaisissa sanomalehdissä on ollut juttu ja kuviakin. – Ja täällä Sallassa lomailleet hollantilaiset ovat kuvauttaneet itsensä Vuoden lappilaisen seurassa tai muuten halunneet näpätä kuvan muistoksi. Bart Braafhart on tallentanut kansioonsa myös onnittelukirjeen, jonka Hollannin suurlähettiläs Niek P. van Zutphen hänelle lähetti. Suurlähettiläs toteaa tunteensa mielihyvää arvostuksesta, joka Lapissa on Bart Braafhartille hollantilaisena osoitettu. Valinnan hän toteaa olevan osoitus myös maiden välillä vallitsevista erinomaisista suhteista, joita Bart Braafhart on omalta osaltaan edistänyt. Suurlähettiläs esitti kirjeessä myös tapaamista, ja he tapasivatkin Helsingissä Matkamessujen aikana. Siitä on kuva muistona kansiossa.

Vaikutukset myönteisiä

Julkisuus ja kaikki muutkin valintaan liittyneet kokemukset ovat Bart Braafhartin mukaan olleet myönteisiä.
– En olisi voinut kuvitellakaan, että tuollaista tapahtuu. Tämä kaikki on edennyt valituksi tulemisesta lähtien omalla painollaan, ja minä olen joustavasti mennyt mukana. Saamani julkisuus on ollut hyvä työväline Lapin tunnetuksi tekemisessä. Se on tapahtunut vielä siten, että toimittajat ovat esittäneet kysymyksiä, ja minä olen niihin vastannut. Hollannissa valinta huomioitiin erinomaisen hyvin. Se ylitti uutiskynnykset maan suurimmissakin medioissa. Erityisen ilahtuneena Bart Braafhart levittää auki hollantilaisen sanomalehden ulkomaan-sivun, joka yhtä lukuun ottamatta on täynnä ikäviä uutisia maailmalta. Siinä ainoassa myönteisessä esitellään erittäin näyttävästi Vuoden lappilainen ison kuvan ja kuvatekstin kera.
– Tällainen arvostushan on lämmin, avoimuutta ja hyväksyntää osoittava tapaus, kansainvälisestikin ajateltuna, hän tuumii. Nähtäväksi jää, missä määrin vaikutukset näkyvät siinä, että hollantilaiset valitsevat matkakohteekseen Lapin ja Sallan, missä asuu heidän maanmiehensä, Vuoden 2002 lappilainen.

Courtesy: Lapin Kansa https://www.lapinkansa.fi/
Sointu Oinas