Hollantilaisten saamiseksi Sallatunturille on tehty paljon töitä
Sallasta ne löytyvät kaikki, Lapin eksotiikka ja elämykset, sopivasti tarjottuna ympäri vuoden. Luonto ja sallalaiset ihmiset, kaikki tuo on lumonnut hollantilaiset Ursula ja Arne ter Morsin niin, että tänä kesänä he tulivat jo seitsemättä kertaa viettämään lomaansa Salla-tunturille. – Pystymme täällä tarjoamaan kaiken sen, mitä Lappi voi matkailijalle tarjota. Emme ole matkailun markkinoilla ainoa porukka, emmekä suurin, mutta olemme pystyneet erottumaan muista niin, että kohde kiinnostaa, tuumii matkailuyrittäjä Arto Virkkula, jonka isännöimä Sallatunturin tuvat on tänäkin kesänä ollut monen keltakilpisellä autolla liikkuneen hollantilaisen majapaikka.
Virkkula toteaa, että hollantilaisilla on ollut suuri merkitys. – Etukäteen myydyillä matkoilla on pystytty takaamaan se, että palvelut Sallatunturilla pelaavat kesälläkin ja ne ovat tarjolla muillekin kävijöille. Sallan Tunturipalvelut Oy:stä Jussi Seppänen luonnehtii kesää hyväksi ja kansainväliseksi. Hollantilaisten lisäksi liikkeellä on muidenkin maiden kansalaisia. Parhaillaan 31 mökistä 21:ssa on majoittuneena ulkomaalaisia. Matkailu on herkkää. Viime vuonna Sallatunturille saakka kesämatkailuun heijastuivat ruokaskandaalit Keski-Euroopassa ja tänä vuonna yksittäisten kotimaisten liikkumiseen vaikutti huono hillasato.
Sesonki jatkuu
Tilastokeskuksen majoitustilaston mukaan ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä lisääntyivät toukokuussa noin kuusi prosenttia viime vuoden toukokuuhun verrattuna. Eniten Suomessa yöpymistään ovat lisänneet hollantilaiset, yli 50 prosentilla. Toukokuun 18. päivänä tulivat Sallatunturille ensimmäiset hollantilaiset ja kesäsesonki jatkuu yhtä. Virkkula arvioikin, että Sallatunturin matkailukeskuksessa Lapin keskuksista ovat nyt pienimmät kausivaihtelut. – Ei tuo kaikki ole tullut sormia napsauttamalla; sen eteen on tehty täällä pitkäjänteistä työtä, meidänkin yritys pian parikymmentä vuotta, hän muistuttaa.
Avainsanoja myös käytännön tasolla ovat niin yrittäjien kuin muidenkin toimijoiden ja yksittäisten ihmistenkin yhteistyö. Pienillä yksityiskohdillakin on saatu aikaan mieleenpainuvia elämyksiä. – Täällä on tehty paljon töitä, että sesonkivaihtelut olisivat tasaisempia, vahvistaa myös Tarja Mattila Osuuskunta Jotoksesta, joka pyörittää ohjelmapalvelukeskusta Sallan Poropuistossa. Sallatunturilla omassa mökissään lomiaan viettävä helsinkiläinen Pirkko Ojala nimeää Sallan valteiksi: rauhan, rikkauden ja rakkauden eli ympäristö on rauhallinen, luonto rikas ja ihmiset ystävällisiä. Palvelut pelaavat myös kirkonkylässä terveyskeskusta myöten, hän vakuuttaa.
Uutta koettavaa löytyy yhä
Ursula ja Arne ter Mors ovat Sallan maisemissa jo kokeneet talven pakkaset ja nähneet revontulet, toukokuussa kevään ja kesän kohtaamisen, syksyn ruskan, metsän ihmeet; he ovat pilkkineet ja onkineet, soutaneet lammella, istuneet tulilla ja kanootissa, kuunnelleet hiljaisuutta ja kävelleet metsässä, ajaneet koiravaljakolla ja moottorikelkalla. Mutta, Salla kiehtoo yhä. – Täältä löytyy aina uusia asioita, aivan uskomatonta; keskiyön aurinko juhannuksena on vielä nähtävä, he vakuuttavat ja aikovat palata.
Ursula ja Arne ter Mors osaavat jo muutaman sanan suomea, mutta he haluavat opetella lisää suomen kieltä, eivät kuitenkaan siitä syystä, että sallalaisten kanssa ei muuten löydy yhteistä kieltä. – seat ihmiset puhuvat täällä englantia, ja siten kielen puolesta pärjää hyvin myös kaupoissa, he valistavat. He olivat matkustelleet ennen Sallaa paljon muuallakin Kanadaa myöten. – Koskaan emme menneet samaan paikkaan uudelleen, vaan aina valitsimme toisen kohteen. Täältä ensimmäiseltä reissulta lähtiessämme ajattelimme, että ehkä tulemme tänne uudelleen. Tässä sitä nyt ollaan jo seitsemättä kertaa. Salla on lähempänä kuin Kanada, esimerkiksi. Silloin ensimmäisellä kerralla vaikutuksen tekivät hiljaisuus, luonto ja ystävälliset ihmiset. Pari muuten vihittiin viime talvena Sallan Poropuistossa 12 vuoden yhteiselon jälkeen; ja ne häät, ne olivat upeat, he muistelevat.
Täydellisesti erilaista
Parhaillaan Koillis-Suomen Aluekeskuksen matkailukoordinaattorina työskentelevä Bart Braafhart on lähtöisin Hollannista, Rotterdamista. Hän on koulutukseltaan opettaja, joka lomallaan tuli ensimmäisen kerran Sallaan vuonna 1978 ja sen jälkeen vuoteen 1999 melkein joka kesä ja vuodesta 1995 talvellakin. Elokuussa 1999 hän muutti Rotterdamista Sallaan.
Pertti Poromies, tai Bart, kuten häntä Sallassa kutsutaan, on paljon auttanut käytännön arkisissa asioissa, jotta hollantilaisten on ollut helpompi tulla Sallaan ja Luostolle – palvelujen saaminen omalla kielellä on iso asia hollantilaisillekin. Hän on mm. kääntänyt ruokalistoja ja laatinut matkoja järjestävälle matkatoimistolle automatkaajan oppaan. Yhteistyössä eri tahojen kanssa ovat saaneet muotonsa niin Luoston rinki kuin Sallan kierroskin.
– Täällä on täydellisesti erilaista kuin Hollannissa, joka on hyvin tiheään asuttu maa. Hiljaisuus teki minuun syvän vaikutuksen ensimmäisellä kerralla. Uudessa tehtävässä hänen tarkoituksenaan on kehittää alueen matkailua edelleen, askel askeleelta, aloittamalla omista vahvuuksista ja pyrkimällä yhteiseen päämäärään. Alueen hänen mielestään tulee tehdä yhteistyötä useamman kuin yhden aluekumppanin kanssa samaan aikaan, sen lisäksi jokaisen kunnan on tehtävä yhteistyötä naapurikuntien kanssa. Monipuolisuus ja erilaisuus ohjelmissa ovat avaimia onnistumiseen. – Samaa tarjontaa ei ole järkevää tarjota joka paikassa, sillä silloin kaikille käy heikosti, hän tiivistää.
Courtesy: Lapin Kansa https://www.lapinkansa.fi/
Sointu Oinas