1) Wanneer ben je met je bedrijf in Finland begonnen en wat doe je precies?

Ik ben in principe in 2016 begonnen als parttime ondernemer. Maar echt aan het eind van de herfst 2018 heb ik een bestaand hoveniersbedrijf overgenomen, wat in die tijd voornamelijk functioneerde als eenmanszaak en een bedrijf dat als onderaannemer klussen deed voor bedrijven. Ik nam een aantal eigen klanten over, maar zeer kleinschalig. We onderhouden tuinen van appartementencomplexen en daarnaast werken we heel veel voor particulieren met een omakotitalo of rivitalo. We leggen tuinen aan, doen het straat- en groenwerk en onderhouden dit ook. We werken praktisch niet voor gemeenten en doen niet mee aan grote aanbestedingen.

2) Zou je dit bedrijf of iets soortgelijks ook in Nederland begonnen zijn?

Ik zou het begonnen kunnen zijn en heb dit ook gedaan in Nederland, maar ik ben afgestudeerd in sociaal werk en ik had daar altijd goede arbeidskansen. Ik heb daar wel als hobby tuinen onderhouden. Ik had het niet zo grootschalig aangepakt en in Finland liep ik tegen grenzen aan om in mijn eigen gebied aan de slag te gaan. Dus toen deze kans zich aanbood, heb ik die gegrepen.

3) Wat vind je van het ondernemersklimaat in Finland?

Uit mijn ervaring heb ik het makkelijker gevonden in Nederland, maar dat kan aan de taal gelegen hebben. Het krijgen van subsidie en ondersteuning bijvoorbeeld is hier wel lastiger, maar ik ben er niet echt actief mee bezig geweest. Ik ben er gewoon ingerold zonder een bedrijfsplan te maken en gewoon te ervaren. Ik heb wel gebruikgemaakt van een supportnetwerk in Tampere, met een senior- en juniormentor om mijn activiteiten serieuzer op te zetten. Daardoor ben ik wel anders gaan denken over het ondernemerschap. In 2020 had ik twee mensen in dienst, dat zijn nu zo’n zes fulltimers en twee parttimers, dus we zijn flink gegroeid. Ik kan nu grotere klussen aannemen, meer klanten binnenhalen en groter worden. De winterperiode is in deze sector moeilijk om door te komen als je klein blijft, dus opschalen was ook om die reden belangrijk. Ik vind het heerlijk als je complimenten krijgt over het planten van appelbomen en goed advies kan geven over bestrating. Ik heb amper reclame gemaakt en onze bedrijfsauto’s rijden zelfs ook nog zonder reclame en toch groeien we door, dus we doen blijkbaar iets goed en onderscheidends.

4) In hoeverre denk je dat je Nederlanderschap helpt of niet helpt bij je activiteiten?

Ik denk dat het helpt, in de zin dat we vrij direct zijn en meestal op ons doel afgaan. In Nederland praten we over ondernemerschap en in Finland hebben we het over yrittäja, dat zegt ook wel iets. Ik denk dat de aard van het beestje wel verschil maakt en niet alleen het Nederlanderschap, maar het zal voor meer buitenlandse ondernemers gelden.

5) Wat zijn je plannen voor de toekomst?

In eerste instantie zat ik te denken of het interessant zou zijn om naar Helsinki of Hämeenlinna te gaan. Daar heb ik zeker over nagedacht, omdat daar enorm veel werk is. Maar vanwege het leveren van de gewenste kwaliteit en de controle daarvan ga ik dat voorlopig niet doen. Ik wil wel bijvoorbeeld mensen die wat moeilijkheden op de arbeidsmarkt hebben de kans geven om bij ons te komen werken. Het gaat erom dat je van aanpakken weet en er passie voor hebt. Ik ben ook deels eigenaar van Blokgarden (https://www.facebook.com/blokgarden/). We hadden daarvoor een bijeenkomst en ik sprak daar een Mexicaanse vrouw die moeite had om hier werk te vinden. Die is vorige week als test meegegaan met een medewerker om te kijken hoe ze het vindt. Mijn hovenier was heel tevreden en ze werd er blij van, dus het kan als een opstap dienen om te integreren in de Finse maatschappij. Dat is inderdaad heel erg mijn achtergrond. Dat is wel mijn toekomstvisie, niet alleen groeien in geld maar ook duurzaam zijn en als een goede basis dienen voor mensen.

Meer informatie:

Pihatontut Oy

Tel.: 044-3073355
E-mail: info@pihatontut.fi

Website: https://pihatontut.fi

Facebook: https://www.facebook.com/Pihatontut/