Uusin yhteistyökumppani löytyi Espanjasta, vakiokävijöitä muista maista – Sallan fanklubi toimii jo. Sallassa lomailleiden keskieurooppalaisten verkosto toimii ja Sallaa koskevat uutiset kiinnostavat, vakuuttavat Sallantunturilla lomaileva insinööri Ruben Weytjens Belgiasta sekä Sallassa jo useamman vuoden asunut ja sallalaistunut hollantilainen matkailukoordinaattori Bart Braafhart.

Ruben Weytjens Belgiasta on lomalla Sallatunturilla kuudetta kertaa. Bart Braafhart on kokenut Sallan lumon myös väkevänä, sillä on muutti vuonna 1999 asumaan Sallaan ja on siitä lähtien työskennellyt matkailun markkinointi-tehtävissä.

Ruben Weytjens lomailee Sallassa jo kuudetta kertaa ja aikoo seuraavaksi tulla syksyllä. Ruska on näkemättä. – Pidän Sallassa luonnosta, rauhasta ja ihmisistä, joiden huumorintajukin on samanlainen. Ruben Weytjens on hullaantunut myös revontulista ja harrastaa sääennusteiden laatimista kymmeneksi vuorokaudeksi eteenpäin
useamman mallin ja tietolähteen pohjalta. Hän on ”säämies”.

Bart Braafhart on kokenut Sallan kutsun niin vahvavana, että muutti vuonna 1999 lähtien Sallaan ja on siitä lähtien työkseen markkinoinut Sallan matkailua. Siinä auttaa verkostoituminen. Ruben Weytjens on yksi linkki tuossa verkostossa. Vakiokävijöitä löytyy myös Hollannista, mihin Sallan kesämatkojen markkinointi Braafhartin johdolla ensimmäisenä suunnattiin. Takavuosien malli otetaan uudelleen käyttöön ensi kesän matkoissa. Matkailijamäärien todetaan Sallassa kasvaneen viime keväänä 35,2 prosenttia. Kasvun ennakoidaan jatkuvan. – Kevään huippuviikoille olisi kansanvälisiä matkailijoita tulossa enemmänkin, mutta majoitustilat eivät riitä, tietää Sallan Poropuiston toimitusjohtaja Tuija Kääriäinen.

– Ei meillä ole täällä taantumapeikkoja, vakuuttaa Sallan kuntakonserniin kuuluvan hiihtohissiyhtiön, Kaunisharju Oy:n toimitusjohtaja Kari Koskimaa. Projektikoordinaattori Paula Aspholm-Heimonen toteaa, että matkailun kehittämisessä uusia yhteistyökumppaneita on löytynyt muun muassa Espanjasta ja myös Britanniasta. Kunnan elinkeino- ja hallintojohtaja Pekka Huhtalan mukaan Sallan kunnalla on yhteistyötä Kuusamon kanssa ja sitä laajennetaan.

Salla on mukana kansainvälisessä matkailuverkostohankkeessa, jossa suunnataan toimenpiteitä kotimaan ja Keski-Euroopan markkinoille. – Kunta aikoo ryhtyä lisäämään majoituspaikkoja Sallatunturille. – Keselmäjärven alueelle on tarkoitus rakentaa 13 mökkiä, joihin tulee 62 vuodepaikkaa. Suunnitelman mukaan kunta rakentaisi
mökit ja vuokraisi ne yrittäjälle, toteaa Pekka Huhtala.

Bart Braafhartin mukaan Lapin kesämatkailussa on vielä paljon hyödynnettävää, nyt matkailuyrittäjät elävät lähinnä talvesta.

Lapin ympäristökeskus kohentaa kahden vuoden projektillaan Sallatunturin ympäristöä muun muassa kunnostamalla uimarannan ja rakentamalla virkistysalueita. Työt on aloitettu jo syksyllä. Sallaisten majan kohdalle tavoitellaan alikulkutunnelia. Erittäin sallainen Oy:n toimitusjohtaja Jussi Seppänen näkee, että kevään huippuviikkojen jälkeen majoitustilaa vielä löytyy. Koko vuoden käyttöaste ei ole vielä 100 prosenttia.
Sallan Poropuiston toimitusjohtaja Tuija Kääriäisen mukaan Sallatunturille olisi huippuviikkoina tulossa nykyistä enemmän kansainvälisiä matkailijoita, mutta majoitustiloja ei ole riittävästi. Niiden puute asettaa rajat kasvulle.

Courtesy: Lapin Kansa https://www.lapinkansa.fi/
Sointu Oinas