Vuoden 2002 loppupuolella Suomen Lapissa valittiin Vuoden lappilainen. Hollantilainen Bart Braafhart oli yksi 105:stä ehdokkaasta. Bart pääsi ehdolle arvostetun palkinnon saajaksi merkityksellisen, turismin hyväksi Itä-Lapissa tekemänsä työnsä ansiosta. Sekä ehdokkaat että sallalaiset odottivat jännittyneinä voittajan julkistamista.

Tulokset julkistettiin tammikuussa 2003. Vuoden lappilaiseksi 2002 oli valittu hollantilainen!

Ääniä oli annettu 1087, joista Bart oli saanut 311. Bartin saamista äänistä 100 oli tullut sähköpostitse Hollannista. Toiseksi äänestyksessä tuli historioitsija Niilo Tervo Pellosta. Viidennelle sijalle tuli ulkomaankauppaministeri Jari Vilén, joka oli valittu Vuoden lappilaiseksi vuonna 2001. Lapin Kansan päätoimittaja Heikki Tuomi-NIkula ojensi Vuoden lappilainen 2002 -palkinnon silminnähden tyytyväiselle Bart Braafhartille.

Tapaamme tyytyväisenä myhäilevän Bartin Sallassa. Hän kertoo innostuneesti puhelimen soineen taukoamatta valinnan jälkeen. Hän oli saanut haastattelupyyntöjä sekä suomalaislta että ulkomaisilta sanomalehdiltä ja radiokanavilta. Vaikka se oli hektistä aikaa, Bartin innostus ei ole laantunut: Bart on onnellinen nähdessään Lapin, ja erityisesti hänelle tärkeän Sallan, päässeen maailmankartalle.

Rotterdamista kotoisin oleva Bart toimi alakoulun opettajana Hoogvlietissä. Lomalla, vuonna 1976, Bartiin tarttui Skandinavia-kuume. Suomen ja Sallan kutsu oli vahva. Vietettyään useita lomia Lapissa Bart päätti vuonna 1999 irtisanoutua työstään Hollannissa ja lähteä Lappiin.

Kun Bartin tili alkoi olla pakkasen puolella, myös apu oli lähellä: Bart löysi töitä PR:n ja markkinoinnin parista. Hän eteni Koillis-Suomen matkailun koordinaattoriksi ja omistautui muun muassa Venäjän ja Suomen väliselle rajanylityspaikkaprojektille. Projektin tavoite saavutettiin syyskuussa 2002, kun Sallan rajavartioasema virallisesti avattiin.

 

Bart heittäytyy runolliseksi puhuessaan Lapin luonnonilmiöistä. “Elämä Lapissa on minulle kuin ikuinen seikkailu. Saan todistaa päivittäin luonnon ihmeitä: esimerkkinä ihmeistä vaikkapa revontulet – värikkäät pyörteet, jotka ilmestyvät tyhjästä talvisin ja joiden valo heijastuu lumeen”, Bart sanoo Reiskrant Telegraaf -matkailulehden haastattelussa.

Bart seisoo jälleen tukevasti Lapin maaperällä. Hän on palannut päivittäisten puuhiensa pariin. Matkailualan kontaktiensa avulla Bart pyrkii piristää Itä-Lapin matkailua, mikä hyödyttää merkittävästi autioituvaa seutua.

Courtesy: http://www.rondreisdoorlapland.nl/laplander.html
http://www.kiwisgraphics.com