Mkb’er in de spotlight: Jefunne Gimpel

1) Wanneer ben je met je bedrijfje in Finland begonnen en wat doe je precies?

In februari 1998 begon ik met een toiminimi. Ik werkte als fotograaf in A’dam en had een vriendin in Finland. In het begin ging ik op en neer en zat ik hier soms drie maanden en probeerde ik tegelijkertijd klanten te werven. Dat ging prima. Via mijn vriendin kende ik mensen van de Kunstacademie, dan ging ik bijvoorbeeld hun eindwerk fotograferen. En ik ging bureaus langs. Officieel ben ik eind 1999 hier gekomen en toen had ik al genoeg contacten opgebouwd om de overstap te wagen. Daarna kreeg ik wel last van de IT-bubbel en vielen hele reclamebureaus om. Het internet stond nog in z’n kinderschoenen en sommige contactpersonen werden opeens werkloos. Toen heb ik een baantje aangenomen als creative director van een Finse fotobank, dat heb ik tien jaar gedaan. Vanaf 2012 ben ik weer als freelancer doorgegaan. En hou ik me voornamelijk bezig met product-, portret en documentaire fotografie.

2) Zou je hetzelfde of iets soortgelijks ook in Nederland begonnen zijn?

Ik was daar dus al fotograaf en vanaf mijn vijfde was ik al foto’s aan het maken. Ik ben ervoor geboren. Het gaat uiteindelijk feitelijk om klanten werven en behouden, door bijvoorbeeld je diensten uit te breiden. Ik werk nu bijvoorbeeld steeds meer met video en onder andere drones.

3) Wat vind je van het ondernemersklimaat in Finland?

Ik ben gewoon begonnen. Je moet veel geduld hebben en dan maar hopen dat het geluk jouw kant opvalt. Als je hard werkt lukt dat, daar geloof ik wel in.

4) In hoeverre denk je dat je Nederlanderschap helpt of niet helpt bij je activiteiten?

Het is meer van … je bent een buitenlander, dus dan zijn ze automatisch geïnteresseerd en in principe heb je dan een moment die Finnen normaal gesproken niet hebben om jezelf voor te stellen of voor werk te pitchen. Dus daar moet je gebruik van maken en proberen duidelijk te maken wat je doet.

5) Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik denk niet dat ik snel terugga naar Nederland. Ik ben steeds meer bezig met videoprojecten. Mensen hebben continu meer beeldmateriaal nodig en dat zal niet afnemen. Al mijn klanten willen voor sociale media meer bewegend beeld hebben, dus daar ben ik momenteel druk mee.

 

Meer informatie:

Website: https://www.jefunne.com/index.html

YouTube: https://www.youtube.com/c/Jefunnegimpel

Projectvoorbeeld: https://youtu.be/ftfSIZr0_CM