Mkb’er in de spotlight: Ronald Eveleens

1) Wanneer ben je met je bedrijf in Finland begonnen en wat doe je precies?

Ik ben begonnen met Hotel Kuusamon Portti in oktober 1996 en we zijn hier ingetrokken in februari 1997. We hebben acht kamers en twee aparte bungalows. We hebben vroeger wel sneeuwscootersafari’s georganiseerd, maar dat besteden we nu uit aan een ander bedrijf, waarbij we wat commissie krijgen.

2) Zou je dit bedrijf of iets soortgelijks ook in Nederland begonnen zijn?

Ja, ik ben eigenlijk eerst in Nederland gaan kijken. Ik had een eigen bedrijf, van mijn vader overgenomen, dat was iets heel anders en in de technische sector met machines. Ik heb ook in Amerika en Japan gewoond en daar commerciële dingen gedaan. Nadat ik uit het familiebedrijf was gestapt, dat liep niet zo lekker, wilde ik iets van een camping beginnen in Frankrijk. Maar er stond toen in De Telegraaf een hotel te koop in Finland, wat uiteindelijk niets werd, maar toen ik er ging kijken verbleef ik toevallig in dit hotel. De eigenaar vertelde me vervolgens dat hij het eigenlijk wel wilde verkopen. Dus zo is het begonnen.

3) Wat vind je van het ondernemersklimaat in Finland?

Er is hier natuurlijk ook veel bureaucratie. Ik ben politiek gemengd, soms sta ik rechts en de andere keer weer links. Vroeger was het hier links en een wat minder makkelijk ondernemersklimaat, maar dingen zijn in de loop der jaren zeker verbeterd en meer ‘ondernemersminded’ geworden. Ik ben wel wat bijgedraaid, het is zeker niet zo slecht om hier te ondernemen. Je moet alleen wel de weg weten. Het is naar mijn idee moeilijker in Nederland. Ik ben wel met een overname bezig geweest door een andere partij, maar we waren voor hen te klein. Het is eerder om meerdere redenen niet gelukt om het te verkopen, zoals bijvoorbeeld de economische crisis in 2008. Mijn zoon is nu 28 en die heeft eerst in Kajaani hotelmanagement gestudeerd en een opleiding tot chef in Helsinki, en toen wilde hij ook nog een master in bedrijfskunde halen. Hij had een goede baan in Nederland maar die is hij verloren door corona.  Sinds vorig jaar augustus heeft hij het hier overgenomen en wij zijn nu min of meer bij hem in dienst.

4) In hoeverre denk je dat je Nederlanderschap helpt of niet helpt bij je activiteiten?

Ik denk eerder dat het naar mijn ervaring niet echt mee heeft gewerkt dat ik geen Fin ben. Het werkt niet heel veel tegen, maar als je Fin bent gaat het wel makkelijker denk ik. In de loop der tijd is het Fins praten minder problematisch geworden, waar we in het begin vooral Nederlandse en Duitse klanten hadden, maar nu met mijn zoon is het helemaal geen probleem meer.

5) Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Het is bij mijn zoon in goede handen, hij is veel handiger met onder andere sociale media en het loopt prima zo. Wij zijn inmiddels midden in de zestig maar ik ben voorlopig van plan om hier te blijven werken. Misschien beland ik nog eens in Japan, waar ik internationale contacten ga onderhouden voor bedrijven, wat ik voorheen ook gedaan heb. Ik ga in ieder geval binnenkort naar Nederland met de caravan om wat zaken af te handelen, maar we kunnen er nu wel een maand over doen.

 

Nu oud eigenaar

 

Foto 1

 

Foto 2

 

Foto 4

 

 

 

Foto 5

Foto 3