Hallo allemaal,

Dit is de eerste keer dat ik als voorzitter een stukje schrijf voor het Noorderlicht. Zoals velen al weten, heeft Guido de voorzittershamer neergelegd en mij gevraagd het stokje over te nemen.

Ik nam met veel plezier deel aan de jubileumreis en ontmoette daar heel veel fijne mensen, die allemaal iets met Nederland en Finland hebben. Zoals Mario en Tarja, die vanuit Nederland naar Finland kwamen om mee op reis te gaan. Wat een aardig stel! Soms heb je meteen een hele speciale klik met iemand … ik mocht Nosje graag plagen en gelukkig kaatste zij de bal meteen vrolijk terug! En dan de kinderen! Een bus vol plezier!

Dit soort evenementen kunnen niet zonder inzet van enthousiaste leden. En zoals jullie misschien al weten is de jubileumreis met plezier en tot in de puntjes geregeld door een groepje mensen onder leiding van Guido!

Na de reis belde Guido. Slecht nieuws maakte dat hij zijn tijd voor de vereniging wilde limiteren, of ik wilde helpen. Voor mij een grote verrassing (dat kan ik toch helemaal niet …). Na een week nagedacht te hebben, heb ik ja gezegd. Gelukkig blijft Guido actief in het bestuur voor de activiteiten.

Veel tijd heb ik ook niet over, naast mijn werk, maar ik heb ervoor gekozen het te proberen. Vooral omdat er al zoveel leuke mensen bij de vereniging en in het bestuur zitten! Samen gaan we door met leuke ontmoetingen regelen.

Het duurde overigens jaren voordat ik zelf lid werd van de vereniging. Jelmer en vooral Joanneke (die in regio Jyväskylä zeer actief zijn voor de vereniging) probeerden mij steeds over te halen. Waarom ik gewacht heb weet ik niet, maar na jaren werd ik toch maar eens lid.

Zelfs na zo’n dikke 20 jaar in Finland merk ik dat ik het toch erg leuk vind met Nederlanders te kletsen en ervaringen te delen.

Dat lukte goed op de koningsdagen waar ik bij kon zijn in Helsinki en Jyväskylä.

Helaas, wat betreft de gezellige kaart(kroeg)avondjes, ik woon niet in de regio Helsinki. Daar komen leden elke maand erg ongedwongen samen. Uit hun app-groep begrijp ik dat het er erg gezellig aan toe gaat (en ja, ik lust ook wel een Trappist op zijn tijd). Ook had ik graag meegefietst op de fietstocht! Maar ja, daartegenover hebben wij in Jyväskylä de gezellige familiecafe’s en wandelingen.

Ook de Nederlandse school, op meerdere plaatsen, brengt jonge mensen die iets met Nederland(s) hebben samen.

Dan zo meteen het zomerkamp! Hebben jullie al gekeken of het past in jullie agenda? Het belooft weer een gezellige boel te worden voor jong en oud daar in Lappeenranta, onder leiding van Suzan en Joanneke. Zie voor meer info elders in dit nummer of op de website of Facebook.

Ik wens jullie een hele fijne zomer met vrolijke nieuwe ontmoetingen toe!

Wim